Finansiering av ny PC

finansiere-pcSå har tiden kommet for innkjøp av ny PC og alt som hører med rundt det. Men som vi har nevnt i en annen artikkel, så er den delen du bør tenke på først er finansieringen av kjøpet. Et spørsmål som opptar mange er vel om det lønner seg å kjøpe nå, eller satse på at prisene går ned etter hvert. Vanskelig å gi noe råd her, men på et generelt grunnlag er vel kanskje det beste rådet å kjøpe når man har behov for en ny PC. Og ikke minst, når man har råd til det.

Bruk sparepengene

Den absolutt mest lønnsomme måten, i hvert fall for deg som kunde, er vel å finansiere PC-kjøpet med penger du allerede har. Eller sagt på en annen måte, bruke av sparepengene dine. Det er vel gode grunner for at mang et kjøp av datamaskin er blitt virkeliggjort rett etter konfirmasjonen. Og det er vel kanskje ikke den dummete måten å bruke pengegavene på det.

Uansett om du er konfirmant eller ikke, det å spare opp pengene er det klart det mest lønnsomme. Ingen gebyrer, ikke noen renter og ikke noen bekymringer for hvordan neste regning fra kredittkortselskapet skal kunne betales. Selv med dagens lave renter på sparekonto, så er det fortsatt fordeler ved å ha penger på bok.

Betalingsfri utsettelse

Problemet var bare at du hadde ikke disse pengene, den gamle trofaste datamaskinen sluttet plutselig med å være trofast og PC var du faktisk helt avhengig av. Hva gjør du da?

Noen butikker og kanskje spesielt de litt større kjedene tilbyr rentefri betalingsutsettelse for en periode. Som regel i samarbeid med et finansieringsselskap. Er du sikker på at du har penger klare om for eksempel et halvt år, selv om du ikke har det akkurat her og nå, så kan dette være et alternativ som ikke trenger å bli så aller verst dyrt.

Dersom vi bruker Elkjøp som eksempel, ser vi at en utsettelse med betaling i seks måneder fordyrer kjøpet med 300 kroner i gebyr. Og det er jo ikke all verden.

Men her skal man være oppmerksom på en del betingelser, og noen mulige fallgruver. For i det hele tatt få denne utsettelsen, må du etablere en Cresco Access konto før du kan få, etter kredittvurdering av deg, en kredittgrense på betalingsutsettelsen opp til 75.000 kroner. Etter avtalt betalingsutsettelsestid betaler du fakturaen og så er det ikke mer å tenke på. Dersom du ikke betaler da derimot, begynner rentene å løpe og med en effektiv rente på 32,7% blir for den nye PC-en fort ganske mye dyrere enn først antatt. Vær derfor veldig sikker på at du har de pengene klare når fakturaen dukker opp.

Nedbetaling

Er du ikke så sikker, kan det nok for mange være lurere med en delbetaling. Er du ikke den beste på å spare, men vet at du ikke har problem med et fast beløp hver måned, så kan muligens dette være en løsning for deg. Hvis vi fortsetter eksempelet med Elkjøp og du handler for 10000 kroner og betaler ned med 600 kroner hver måned vil du ha betalt 20.000 kroner når datamaskinen er ferdig nedbetalt. Altså blir den akkurat dobbelt så dyr, men den du har i hvert fall kunne skaffe deg en hardt tiltrengt og ny PC.

Og selvfølgelig trenger du ikke å bruke butikkenes tilbud om finansiering. Det finnes mengder av banker, finansieringsselskaper og kredittkorttilbydere på markedet i dag. Så sjekk nøye og sammenlign de forskjellige låneselskapene, og regn nøye på hva du har råd til før du hiver deg ut i noe du kan måtte betale lenge og dyrt for.