Slik forhandler du

Vi her i Norge er et reisende folk. Værvarselet kan knapt nok melde om utsikter til en dårlig sommer, så starter vi planleggingen av neste sydentur. Og sammen med utsikt om solfylte dager og bading, så er vel billige priser og pruting en del av turen. Når vi er utenlands.

Vi er nok ikke like flinke til å prute i Norge

Men hva med oss nordmenn når vi handler her på hjemmebane. Er vi like flinke til å forhandle pris da. Vi er nok ikke det. Og hvorfor ikke. Kanskje fordi mange synes det er litt flaut. Vi vil jo liksom ikke virke gjerrige, eller fremstå som at vi har litt dårlig råd.

Men det er ikke noe lov mot pruting. Eller for å si det på en annen måte. Det er lov å prøve seg. Og det kan være veldig lønnsomt å gjøre det.

Ting å tenke på før du forhandler

Det er lov å forhandle. Pruter du?

Det er lov å forhandle. Pruter du?

Noen ting bør du allikevel tenke på før du starter forhandlingene. Og det første er nok at det er nok enklere å forhandle bedre pris på dyre varer enn de billige. De fleste som kjøper seg ny bil betaler vel ikke den første prisen man får oppgitt. Håper i hvert fall ikke det. Det er vel ikke uvanlig at man får senket prisen litt, eller får med noe ekstrautstyr gratis, eller i hvert fall til redusert pris. Og dette gjelder nok for andre dyre varer også. Du skal ikke se bort fra at en butikk er mer interessert i å tjene noe, enn å ikke tjene noe fordi du heller handler hos en konkurrent.

Bare for eksempelets skyld, la oss si at du er i ferd med å kjøpe deg en ny PC. Da kan det være veldig lurt å sjekke prisen på flere steder før du starter forhandlingene hos den første. I våre dager er jo dette blitt mye enklere med alle nettbutikkene som nå finnes på internett. Så bruk litt tid på dette. Husk at nettbutikker ofte kan operere med billigere priser, da driftsomkostningen er lavere, enn med fysiske butikker som kanskje betaler høy leie og lønninger til mange ansatte. På den annen side kan store fysiske butikker og kjeder, ha bedre innkjøpsavtaler enn små nettbutikker, da de kjøper inn i større partier. Andre tips kan du lese i en guide fra E24.no, skrevet april 2016.

Det kan være lønnsomt å prute

Uansett så er det lov å prøve seg. Gå innom ett par steder og virk ikke alt for interessert. Spør om det er noe å gå på prismessig. Har du bedre pristilbud fra en annen butikk spør om de kan matche den. Du kan ikke få noe annet enn nei. I verste fall.

Og tenk på at du kan være heldig å lykkes også. Bare 10 prosent avslag på en PC til 10.000 kroner er faktisk 1000 kroner spart. Et sted jeg prøvde kunne de ikke gi meg noe rabatt på selve datamaskinen, det var tydelig at de ikke hadde så stor avanse på den. Derimot fikk jeg ganske betydelig rabatt på andre ting jeg trengte i tillegg. Utstyr som jeg allikevel hadde på handlelista mi. Så pakkeløsninger kan også være en vei til greie avslag.

Glem aldri at det er lov å prøve seg, og det kan være lønnsomt.