Kjøp riktig PC for ditt bruk

valg av pcSå kommer tiden for innkjøp av nytt datautstyr. Utviklingen går fort, og behovet for noe nytt og mere effektivt kommer brått på for mange. Med nye operativsystem og ny moderne programvare holder kanskje ikke den gamle datamaskinen lenger.

Men hva skal man så velge. Utvalget er jo enormt både når det kommer til tekniske spesifikasjoner og ikke minst prisnivå. Da gjelder det å velge riktig. Men hvordan gjør du det?

Finansiering av PC

Et smart sted å begynne er nok å vurdere budsjettet ditt. Hvor mye har du råd til å legge i datautstyr. Og ikke minst hvordan du skal finansiere det. Har du penger på bok, eller må du ut å låne. Det finnes nok av finansieringsselskaper og banker som låner ut penger av typen som kalles forbrukslån. Mange butikker og forhandlere har avtaler med selskap som gir andre former for kreditt. Dersom du har kredittkort allerede så er jo det også en mulighet. Uansett, dersom du må låne pengene, i en eller annen form, så husk at det kan bli dyrt med renter og gebyrer, så vær nøye med å sjekke på forhånd hva datautstyret kommer til å koste deg når det er betalt.

Hva skal du bruke PC-en til

Det kan være lurt og fortsette vurderingene med å tenke over hva du egentlig skal bruke utstyret til, og hvor du skal bruke den. La oss si at du trenger noe som du kan oppdatere sosiale medier som Facebook, Instagram eller Twitter når du er på en av dine mange reiser. En stasjonær PC er kanskje ikke det lureste valget da. En liten bærbar PC er nok lurere til den type bruk. Eller kanskje du klarer deg med et nettbrett, gjerne med innebygget kamera. Mulighet for plass til et SIM kort er kanskje heller ikke en håpløs tanke, dersom reisene foregår i land hvor det ikke er like vanlig med WIFI som her i Norge. Noe å tenke på i hvert fall.

Er det derimot på et bestemt sted du skal bruke nyvinningen, så er det kanskje en stasjonær PC som dekker ditt behov best. Selv om bærbare maskiner stadig har et bedre tastatur, og de fleste har mulighet for å koble til et eksternt, så er det vel mer behagelig å ha det ferdig oppsatt med et tastatur du kjenner og har blitt vant med. Det samme gjelder mus og skjermer. I hvert fall synes jeg det. Tilkoblingsmulighetene er ofte mye større på en stasjonær maskin enn en bærbar en.

Men selvfølgelig, her er det snakk om smak og behag. Til en del bærbare datamaskiner er det for eksempel mulig å få kjøpt dokkingstasjoner. Med en dokkingstasjon kan du ha skjermer, tastatur og det meste annet du trenger ferdig oppkoblet, og så er det bare å klikke den bærbare på når du har behov for det. En god løsning for de som har behov for å bruke datamaskinen flere steder og til forskjellige oppgaver.

For hvilke oppgaver du skal bruke den til kan også være avgjørende for hva du skal bruke den til. Skal du redigere film trenger du mye minne og lagringsplass. Skal du bare bruke den til å skrive brev og surfe litt på nettet, så er kanskje et godt tastatur og mus viktigere.

Test: PC-velgeren fra Komplett gir deg en veldig god pekepinn på hva du trenger